Sochy pro Velké Popovice

21.09.2020 10:48

Do výzvy Kozel Lidem 2. jsme se zapojili s projektem "Sochy pro Velké Popovice" a z Grantového programu Plzeňského Prazdroje jsme dostali příspěvek 93.000 Kč. I když jde o krásnou sumu, k realizaci v plném rozsahu bychom potřebovali ještě 50.000 Kč. Pomozte nám je získat ve veřejném hlasování zde a sdílejte i ve svém okruhu známých a kamarádů.

Za tímto festivalem soch ve Velkých Popovicích je myšlenka, že umění patří do veřejného prostoru, stejně jako hezká architektura, parková úprava nebo noční osvětlení budov. Chceme tak doplnit místa, kde socha překvapí, a nebo naopak chybí jako poslední tečka, aby vám ten prostor připadal úplný. Také chceme poukázat na místa, která hezká nejsou a mohla by být, takto si jich lépe všimneme.

Již máme diskusi s řadou sochařů a výrazných umělců, jaký mi jsou třeba Čestmír Suška, Tomáš Medek z brněnského ateliéru prof. Gabriela, Alexandra Koláčková, David Moješčík. Těšíme se i na spolupráci s výraznými místními umělci z Velkých Popovic Romanem Kotrčem a Pavlem Doležalem. Náš nápad se všem líbí a podporují jej. Většina těchto géniů nám jistě doporučí i své umělecké souputníky a přátele výtvarníky, takže výstava určitě bude mít úroveň.

Plánujeme také zapojit společnost DONATE, která sídlí ve Velkých Popovicích a je známá dovozem artefaktů a zahradních dekorací z celého světa.

Těší nás představa masivního mozaikového křesla před pivovarskou restaurací, velké sochy sedícího Buddhy v parku Daleška nebo třeba kráčející muž po hladině rybníka.

Uvidíme jaký rozsah výstavy se nám povede uskutečnit. Celkem zvažujeme 8 až 10 umělců v závislosti na tom, kolik získáme peněz. 

Časový plán počítá s rozmístěním artefaktů po prostoru Velkých Popovic na celou sezonu 2021 od konce dubna až do začátku listopadu. Vernisáž plánujeme v předvečer Dne Kozla a na této velké akci pivovaru pak návštěvníky pozveme k obhlídkové trase po jednotlivých místech ozdobených sochou či jiným výtvarným dílem.